Jan 6, 2011

Kembalikan ia...



Assalamualaikum n salam sejahtera buat sahabat n sahabiah sekalian...
1st time menconteng kt sini. Feeling sekarang : teruja.haha..

Seronok bila baca apa yg kwn2 conteng kt sini. Alhamdulillah, seronok tgk kwn2 aku semuanya sihat2 n berjaya and bakal berjaya..aku pun tumpang gembira. Aku skg amik audiologi kt ukm kampus kl. Satu kampus dgn zilati n sock jin. Bg kwn2 yg dh lama aku x contact, minta maaf sgt2. InsyaAllah ada peluang nnt kita jumpa lg..

"Kembalikan ia..", tajuk yg aku pilih. Banyak sgt kenangan yg aku lalui selama 2 tahun kt pdrm. Bersyukur pd Allah yg memilih aku sebagai sebahagian keluarga mrsm pdrm. Kalau aku x dimasukkan kt situ mungkin aku still sama dgn kehidupan aku dulu.

Sekadar ingin memperingati kepada sahabat2...ingat x lagi amalan2 yg kita sama2 buat dulu? Ada yg baik n ada yg x berapa nk baik. (Biasa la..student la katakan..). Kalo x ingat, x pa...meh aku ingatkan korang..

1) Dulu kita solat jemaah sama2. Walaupun just solat maghrib je pun yg jemaah. Tp kalo compare dgn sekarang, berapa kali kita amalkan solat jemaah dalam sehari?seminggu? Kita tau dgn solat jemaah akan dpt ganjaran 27 kali ganda, tp kita buat x? Fikir2kan lah...

2) Dulu mlm jumaat kita baca Surah Yassin sama2. Especially nk dkt SPM.kan3? mmg x leh lupa. tp kalo compare skrg, berapa kali kita amalkan baca yassin dlm sebulan?bacaan al-quran? Fikir2kanlah..

3) Dulu kita selalu buat solat2 sunat sama2. Especially solat hajat. nk dkt spm lg banyak solat hajat kita buat. tp skrg kita masih buat ke solat hajat tu walaupun exam final semester lambat lg?Fikir2kanlah..



4) Dulu yg girls kena paksa  diwajibkan pakai sarung kaki, tudung kena ada at least 3 pin, tutup bahagian dpn, anak tudung wajib pakai, dll. Mula2 dulu aku sgt2 x suka peraturan ni.senang2 hati ja senior2 suruh pakai benda2 tu .mrsm beb..bknnya maahad.  tp bila dh ada kesedaran n tau apa yg sepatutnya seorang muslimah tu sembunyikan dr pandangan yg tidak sepatutnya, keikhlasan mula timbul. alhamdulillah.. Keikhlasan akan dtg bila kita faham sesuatu perkara. kefahaman hanya diperoleh atas kurniaan Allah terhadap hamba2 yg dipilihNya. kita kena mencari jalan utk memperoleh kefahaman tersebut.Wahai sahabat2 seperjuanganku, barang yg cantik adalah barang yg disimpan rapi. kita insan yg dipilih Allah utk merasai nikmat iman dan islam.Fikir2kanlah..

Semoga Allah menetapkan kita di jalanNya dan menjadikan kita lebih baik daripada semalam. Kembalikan amalan yg pernah kita tinggalkan dahulu. Tinggalkan amalan yg menjadikan kita lebih jauh dariNya.

Sesungguhnya tgn org yg menaip ini adalah lebih hina daripada mata sahabat2 yg sedang membaca. Saya hanya memperingati kepada yg terlupa disamping memperingati diri sendiri. Kita insan biasa. mudah terlupa. Justeru saya menyeru kepada sahabat2 sekalian supaya berubah perlahan2 ke arah kebaikan. Minta maaf atas sebarang kekasaran. Saya bknlah yg terbaik utk menulis berkenaan hal ni.

Wassalam..

= Hari esok utk Islam=

"Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku"
(Adz-Dzaariyaat: 56)



5 comments:

muzakkir said...

betoi wei...
dulu time rehat, semua buat dhuha..
skang???

aduhh teruk gila aku....

aini kadir said...

erm btol.dulu semua tuh tade sape yg suka.kn.kn.knon paksaan lah.tp bila skang dh xbuat tgk dpt pe.xjgk happy nya.huu..

ain izzati said...

tu la.aku pun sama... aku tulis benda2 ni pun utk peringatan utk kwn2, lebih2 lg kt diri aku sendiri sbb aku yg tulis. "itu sgtlah dibenci oleh Allah jika kamu nyatakan apa yg tidak kamu kerjakan"-ayat 3 surah as-saff.

Senorita Nadira said...

huhu terasa jahat diri aku ni huk3:-(

fatinazierah said...

ishhh..terasa diri kekurangan..
dah tinggal mrsm,benda2 yg slalu wat dulu pon brkurang..
adesss