Jul 15, 2011

terhutang budi

walaupun cuma 2 tahun kat MRSM PDRM

tapi 2 tahun ni la yang banyak menjadikan aku lebih baik daripada dulu

teringat lagi masa 2005.aku xberminat pun nak masuk MRSM.tapi cikgu wan rohana,cikgu sains aku kat smk seri iskandar paksa aku isi borang.dia punya la membebel dengan aku banyak kali.sampai dia pergi jumpa mak aku galakkan aku amek borang MRSM.aku hantar form tu masa sehari sebelum tarikh tutup.


then bila 1hb februari 2006.result MRSM pn kuar.aku dapat MRSM PDRM.
masa tu aku cakap kat mak aku aku xnak masuk sekolah asrama.nanti kena buli.
mak aku okay je dengan keputusan aku.
tapi cikgu2 aku kat SMK SERI ISKANDAR lak xsetuju.aku ingat lagi cikgu wan rohana,cikgu suwaibah,cikgu normah sampai saiko2 aku suruh pergi gak..
dorang takut aku end up macam budak2 lain kat sekolah ni,pas form 6,teros kawen.
dorang lak risau pasal masa depan aku.
aku masa tu xrisau pn pasai masa depan aku.malah xpenah terlintas nak masuk U masa tu

paling aku ingat,cikgu suwaibah sampai cabar aku kalau aku anak jantan,kena pergi mrsm.
sebagai lelaki yang tercabar egonya pun pergi la daftar masuk mrsm,tapi sedih sangat terpaksa berpisah dgn member2 SMK SERI ISKANDAR.

sekarang,
aku sangat2 berterima kasih kat cikgu2 aku kat smk seri iskandar yang memaksa aku ke mrsm pdrm.
kat sini aku belajar macam mana nak jadi manusia yang lebih baik.


1.kat sini,first time aku basuh baju sendiri..mula2 basuh guna tangan,baju teros bau busuk,bau haprak..pak nan ajar aku teknik2 basuh baju yang btl..baru la baju aku xhaprak da..haha

2.kat mrsm pdrm lah aku tempat pertama aku berjinak2 solat 5 waktu sehari semalam.dulu2 confirm atleast subuh or isyak mesti aku xbuat.. mak aku bising aku xsolat..tapi aku wat endah xendah pun.


3.kat sini,aku mula ikot2 kawan2 pergi solat kat masjid.dulu mulut bapak aku sampai berbuih2 ajak pergi surau solat maghrib.aku wat bodoh je sambil tgk cita cine kat tv3.


4.kat sini juga,kali pertama aku ada kawan baik lelaki..before ni,aku cuma selesa kawan baik dengan budak pompuan je.


4.paling menarik,kat sini aku belajar xpegang2 pompuan..dulu kat sekolah lama,bukan main selambe dek je pegang2 pompuan.siap main tarik2 tudung ag..padahal masa tu da baligh da.haha.lucu lak bila teringat.


5.jumpa cikgu2 yang sama baik n penyayang macam cikgu2 aku sekolah lama aku..tu buat aku nak stay lama kat maktab kita..aku paling sayang cikgu salmiah,teringat masa pra-trial.aku dah give up malas nak study,tapi cikgu salmiah paksa aku belajar..dia sampai sanggup teman aku study physics sama2.hik3..tq cikgu..


6.kat sini banyak kawan2 yang sentiasa bersama susah n senang..aku ni jenis redha je..malas nak study.tapi keon slalo paksa aku study,kami slalo lawan fakta bio..penah sampai gado2 sai bio..lagi satu,aku ni xreti BI,tapi tenani yang dok galak2 aku belajar BI..siap ajak lawan markah BI sapa lagi tinggi,bila ego tercabar baru aku nak belajar..tapi tenani sorg je selalo dpat markah ag tinggi..pastu ada mizan yang dok bagi nasihat macam2..ada annashrullah anuar yang slalo ajak wat qiam..ada eemir yang slalo dengar masalah aku..best sangat dapat kawan2 macam korg..

7.walaupun xdapat fly,tapi aku bersyukur dapat masuk u..dulu masa kat smk seri iskandar,target aku cuma g form 6.then keje..tapi kat mrsm la aku dapat macam2 pendedahan..


dulu2 xnampak pn apa faedahnye masuk mrsm..skrg baru nampak..memang sangt terhutang budi dengan mrsm pdrm..2 tahun yang mengajar aku macam2 ..syukur sangat..

4 comments:

Cik NurulZaty said...

spt kta pepatah..

everything happen have reason kn..

:) apa yg kita rsa buruk. mgkin itu baik bg kita..apa yg kita rasa baik..mgkin buruk bgi kita..

just follow the flow..

btw, hisham~ :) sori aku slalu gadoh n baling brg kt ang kt kelas dlu..heheh.

Anonymous said...

haha.. duk seri iskandar rupanya.. x jauh dh.. kih3..

btw, it's all about our choice. we made the choice, and we pay for the price for what we choose.

it's not about consequences of the choices itself. it's about how we make the consequence better or worse. alhamdullillah, i believe you make the consequences become better. hv a blast,good luck for you and also others..



ex pdrm 03-05

shazika said...

nice to noe u hisham aka daeng :)

k_Own said...

nice duh